Przepyszny trunek, kojarzący się z wakacyjnym wypoczynkiem – Pina Colada

Na blogu Tragos Del Mundo wśród licznych receptur opisany został taki na pyszny trunek, jaki kojarzy się z letnim odpoczynkiem. Jest nim Pina Colada. Pina Colada to napój wyjątkowo popularny na Karaibach. Rozgłos uzyskał w pod koniec lat 70. XX wieku, za pomocą piosenki The Pina Colada Song, w aranżacji Ruperta Holmesa. Ścisły sposób przygotowania koktajlu jest nad wyraz prosty. Można go znaleźć na oficjalnej liście drinków International Bartenders Associaton. Niektóre osoby do podstawowego przepisu dodają trochę więcej rumu kokosowego, sporo uzależnione jest od własnych kubków smakowych. Niejednokrotnie dodawany jest też sok ananasowy, zamiast kawałków owocowych. Składniki potrzebne do przygotowania piña colada trago to: 45 ml malibu, 45 ml mleka kokosowego, dziewięćdziesiąt mililitrów soku z ananasa, plus 3 kostki lodu.

Przygotowanie Pina Colady nie zajmuje sporo czasu. Należy włożyć lód do miksera oraz wlewać poszczególne elementy składowe: rum, mleko kokosowe plus sok z ananasa. Wszystko trzeba mieszać aż lód nie zostanie dokładnie zmiażdżony. Niespiesznie trzeba wlewać otrzymany napój bez pianki do szklanek. Szkło do jakiego wlewa się piña colada można przyozdobić kawałkiem ananasa. Pina Colada to drink, który wygląda cudownie. W Internecie można znaleźć kilka sposobów na jego przygotowanie.

Tymczasem, ten podany na stronie tematycznej Tragos Del Mundo wlicza się do nieskomplikowanych, a równocześnie bardzo godnych zauważenia. Pina Colada to maksymalnie smaczny, słodszy karaibski drink alkoholowy. Przyrządzany jest z jasnego rumu, który jest wiodącym składnikiem. Klasycznie trunek ten trzeba podać z lodem, plasterkiem cytryny, a także plastrem ananasa. W nieco ubogaconej wersji Pina Coladę można podać w nakrojonym ananasie. Aby pozyskać aksamitną opcję drinka, wszystkie części składowe dobrze będzie umieścić w blenderze. To umożliwi jego ciekawszą ekspozycję. Atuty smakowe będą nie do podważenia.

Dodaj komentarz