Porady dotyczące kawy – przetestuj, jeśli uwielbiasz kawę

Od czasu gdy kawa pojawiła się w nieomalże jakimkolwiek zakamarku świata przede wszystkim za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma prawdopodobnie człowieka, jaki podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, bezsprzecznie mowa tutaj o miłośnikach i degustatorach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali bez liku sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren z początku budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat później.

Pierwsze kawiarnie stawały się czasem forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co bardzo niepokoiło sułtanów. U schyłku nadmienionego już wcześniej – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się bardzo mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na polskie ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to w owym czasie piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dzisiaj z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

W pierwszej kolejności uznawana za nieapetyczną, a nawet oraz szkodliwą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego oraz osiemnastego wieku, w napomkniętym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami – dziś polecamy najlepsza kawa ziarnista. Niemniej jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Oryginalnie kawę pito na sposób wschodni innymi słowy czarną oraz bez żadnych dodatków.

Prędko niemniej jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet oraz solą. Obecnie mamy dużo wersji parzenia i podawania kawy. Najatrakcyjniejsze kategorie napoju kawowego legendarne nie tylko w Europie lecz oraz na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, jakiej bazą jest kawa mielona.

Dodaj komentarz