Jaką kawę zakupić? Palarnia podpowie

Odkąd napój nazwany kawą wywodzący się z Etiopii trafił do Europy około szesnastego wieku naszej klarownej ery, odtąd stał się nieodłącznym napitkiem naszych czasów. Trudno dziś wyimaginować sobie poranek bez filiżanki naszego pobudzacza.

Etymologii słowa kawa wolno by się doszukiwać tygodniami, najbardziej prawdopodobna, chociaż także nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa wywodzi się od nazwy etiopskiego miasta Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie rozważył, iż z pozoru taka zwykła oraz łatwo dostępna kawa ma tak karkołomną historię. Nazwa do Polski nazwa dotarła po Bitwie pod Wiedniem w formie tureckiej w 1683 roku. W kontekście odkrycia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie swojej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił więc on spróbować owoców, którymi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich fenomenalny wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta innymi słowy odmiana kongijska i arabica, to jest rodzaj arabski. Współcześnie kawę jesteśmy w stanie kupić na porządku dziennym i dostać je w rozmaitych wariantach, odmianach i formach. Kawę możemy dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak zwana zielona, w ziarnach spalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – sprawdź palarnia kawy.

Napitek kawowy w wersji instant jest dziś najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże fachowi bariści i smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku inaczej razem z fusami. Istnieją wyjątkowe dzbanki do zaparzania kawy, które pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Niemniej jednak powracając do kaw instant zupełnie inaczej nazywanych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a potem odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu metodą sublimacji. Druga metoda polega zatem na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz